PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI

Kilka cennych wskazówek co do konsumpcji naszego piwa po odbiorze paczki.

 

Transport kurierski nie zawsze jest przewidywalny więc warto mieć to na uwadze

 

Jak piszemy w zakładce o piwach wszystkie są refermentowane w butelce a więc zawierają naturalny osad drożdżowy i w transporcie może ulec zmąceniu – warto więc po odbiorze przesyłki odstawić – w pionie – butelki do lodówki. Wiemy – trudno się powstrzymać ale kilka godzin nie zaszkodzi a najlepiej dobę.

 

Piwo przechowujemy w chłodzie w pozycji pionowej – optymalna temperatura spożycia do od 8 do 12 st. C.

 

Piwo należy przelać w całości do szklanki pozostawiając osad w butelce – jest on dość zwarty i będzie się trzymał dna butelki. Wyjątkiem jest piwo pszeniczne (Bułane) w tym przypadku po przelaniu części piwa do szklanki osad należy zamieszać w butelce i wlać resztę do szklanki – drożdże w piwie pszenicznym są istotnym nośnikiem aromatów piwa pszenicznego i wniosą cenne walory smakowe

 

Smacznego